Naleśniki uznawane są za najlepszy sposób na szybkie i syte śniadanie. W tym artykule poznasz przepis na naleśniki z dodatkiem mięsa. Korzystając z tego przepisu, stworzysz pyszny i szybki posiłek dla siebie i swojej rodziny.
Kefir sprawi, że naleśniki będą pyszne, a kurczak nada im wyjątkowego smaku. W razie potrzeby można dodać czosnek, zioła i ulubione przyprawy. Naleśniki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzają się również na lekki obiad, przekąskę lub kolację.
Składniki:
- filet z kurczaka – 500 g
- cebula – 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- kefir – 250 ml
- mąka – 3 łyżki
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Filety należy opłukać pod wodą i zmielić. Cebulę obrać i pokroić, po czym wymieszać z mięsem i doprawić pieprzem i solą. Do farszu dodać jajko i kefir oraz porządnie wymieszać. Powoli dodawać mąkę, dokładnie mieszając. Masa powinna okazać się wystarczająco gęsta, jak w przypadku zwykłych naleśników.
W razie potrzeby dodać kolejną łyżkę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć po około łyżce masy na złoty kolor. Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.